Alarm sistemleri değişik algılayıcı ekipmanlar kullanarak izinsiz girişi kullanıcısına veya güvenlik birimlerine haber veren elektronik cihazlardır. Nasıl ki her pencere her kullanıcının veya binanın gereksinimlerine uymuyorsa her alarm sistemi de farklı kullanım alanlarına hitap etmeyebilmektedir.
Örnekle açıklamak gerekirse bir iş yeri için işyerinde kimsenin olmadığı zamanlarda devrede olacak ve herhangi bir izinsiz girişi algılayıp haber verecek bir sistem yeterliyken bir evde sakinleri uykudayken de onları koruyacak bir sisteme ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla işyerinde kullanılabilecek olan PIR (Passive Infrared) dedektörler bir odanın içerisindeki bütün hareketi algıladığından ev kullanımı için uygun olmamaktadır. Bu durumda farklı bir algılayıcı ekipman kullanılması gerekmektedir. Burada sistem üreticilerinin geliştirmiş olduğu STAY (evdeyken kurma) modu önerilebilir ancak bu durumda da sistemde kullanılacak algılayıcı ekipman sayısını farklı türlerde olmak üzere arttırmak gerekmektedir. Tam olarak kurulmuş bir sistemde STAY modu tamamıyla güvenlidir. Ancak kullanılacak algılayıcı ekipman sayısını arttırdığından kişilerin ve satıcı firmaların üzerinde ekonomik bir baskı oluşturarak bazı risklerle beraber satın alınması durumu ortaya çıkmaktadır.
Ev kullanımı için daha ideal olan sistemin kişiler evdeyken de evin dışındayken de kullanabilecekleri bir sistem olduğudur. Bu durumda algılayıcıların, kişiler evin içinde dolaşırken veya uyurken onları algılamayacak fakat dışardan bir giriş olduğunda bunu algılayıp haber verecek sistemin daha ideal olduğu söylenebilir. Bu tür algılayıcı ekipmanlar olan Infrared bariyerler kullanabilir. Infrared bariyerler kişinin içerdeki hiç bir hareketini algılamaz ancak dışardan bir giriş durumunda bunu algılayıp alarm sisteminin uyarı durumuna geçmesini sağlamaktadırlar.
Alarm sistemleri daha çok hırsızlığı algılayacak şekilde dizayn edilmektedirler. Oysa aynı sistemleri -farklı bölgeler oluşturabilme özellikleri kullanılarak- yangına, CO(karbon monoksit) zehirlenmesine, gaz kaçaklarına, su baskını gibi olumsuz durumlarda kişiyi uyaran bir sistem olarak kullanmak mümkündür.
Örneklerle açıklamak gerekirse: Yangın algılama dedektörleri kullanılarak herhangi bir yangını önceden haber almak, su baskın durumunda suyun daha ıslak zeminler olan banyo ve mutfaktayken haberinin alınması, gaz sızıntılarına karşı gaz seviyesinin insanlar için tehlikeli boyutlara ulaşmadan haber alınması, Elektrik kaçaklarının kişileri çarpmadan sistem tarafından haber alınması mümkündür. Hatta bu algılayıcı ekipmanlar sayesinde bu tür sorunlar sistem tarafından otomatik olarak bertaraf bile edilebilir.
Güvenlik sistemleri bütün olumsuz durumlara karşı bir erken uyarı sistemidir. Alarm sistemini satın alırken sistemle neler yapılabileceğine dair ayrıntılı bilgi almadan karar vermemek gerekmektedir.